Öğrenme ve Öğretme Koordinatörlüğü

Online Öğretme Stratejileri

Teknolojik gelişmelerin etkisiyle geleneksel eğitim yöntemleri dijital bir dönüşüm yaşamaktadır. Online öğretim, öğrenenin internet üzerinden erişebileceği dijital platformlar aracılığıyla yapılan uzaktan öğretim faaliyetlerini kapsar. Asenkron (bağımsız zamanlı), senkron (eşzamanlı) ve hibrit (karma) olmak üzere üç şekilde online öğretim yapılmaktadır.

Online öğretimin ders saatlerinin esnekliği, teknolojik araç kullanımı, erişilebilirlik ve çeşitli öğrenme yöntemlerinin kullanımına uygun ortam hazırlama gibi pek çok özelliği bulunmaktadır.

Online öğretim;

  • Zaman ve mekân esnekliği sağlar.
  • Coğrafi engeller ortadan kalkarak daha geniş öğrenen kitlesine ulaşımı sağlar.
  • Öğrenene göre özelleştirilebilir öğrenme sağlar.
  • Öğrenenin dijital becerilerini geliştirir.

Online öğretimin bazı zorlukları ise öz disiplin gerektirmesi, teknolojik erişim sorunları ve yüz yüze etkileşimin olmayışı nedeniyle iletişim eksikliklerine yol açabilmesidir.

Ders içeriğinin zenginleştirmesi ve çeşitlendirmesi, etkili iletişim, öğreneni aktif hale getirme, yapılandırılmış öğrenme planı sunma, öğrenene geri bildirim verme, öğrenmeyi pekiştiren aktiviteler, teknolojinin verimli kullanımı, esnek öğrenim imkânı sunma, zaman yönetim becerilerini artırmaya yönelik destek, sosyal öğrenme ortamı oluşturma, eğiticinin sürekli gelişimi, öğrenenin sürekli izlenmesi gibi yöntemler eğitimcinin online öğretimde yüksek öğrenim çıktılarına ulaşmasını sağlayacak başlıca stratejilerdir.

ONLINE ÖĞRETİM DESTEK

Online öğretim hakkında her türlü destek talepleriniz için ulaşın:

https://uskudar.edu.tr/tr/uek

https://uskudar.edu.tr/tr/uzaktan-egitim-programi-tanitim-videosu

 

 


Güncellenme Tarihi:26 Mayıs 2025

Öğrenme ve Öğretme Koordinatörlüğü | 2025